zondag 13 november 2011

Nut en noodzaak van oorlogen op het Europese continent.

Waar we tot halverwege de vorige eeuw gewend waren dat op regelmatige basis zuid Europa werd vernietigd door het noorden. Lijkt dat verleden tijd.
Bij oorlogen denken we vooral aan het verlies van mensenlevens en soms aan bijkomende wreedheden zoals genocide. Toch is dit slechts colateral damage het werkelijke nut van een oorlog is het vernietigen van kapitaal en vermogen zodat een groei-economie mogelijk blijft, bij gebrek aan een beter model.
In eerste instantie wordt (een deel van) zuid Europa vernietigd door de noordelijken, vervolgens worden de noordelijken teruggedreven en vindt daar ook een kaalslag plaats.
Daarna breekt de vrede uit en beginnen we weer opnieuw met groeien.

De slimste partij is daarbij steeds de VS geweest, wel de voordelen van een oorlog, maar niet op eigen grondgebied en een dumpplaats voor overtollig personeel (een sterfhuis constructie voor werkeloze arbeiders) je ziet aan het front maar weinig hoog opgeleide productieve amerikanen... ze kiezen dus wie er sneuvelen heel handig. Er gaat ook een enorme hoop materieel kapot, niet het nieuwste, dat komt pas aan het einde van de strijd.
Bovendien hebben ze het vooruitzicht van de wederopbouw omdat hun productieapparaat intact blijft.

De noodzakelijke oorlog die er nu in Europa aan zit te komen zal een poging zijn om the best of both worlds te combineren.
De economie van zuid Europa (inclusief Frankrijk) wordt vernietigd door de geld kranen dicht te draaien. Met als gevolg dat de schulden moeten worden afgewaardeerd. Die schulden staan uit in Noord Europa dus ook daar forse verliezen, maar het kost veel minder mensenlevens. En het productieapparaat blijft voor een belangrijk deel intact.
Hopen dat dit werkt.